Gods water over Gods akker laten lopen


Gods water over Gods akker laten lopen 1.0

zich niet bezorgd maken; zich onbekommerd opstellen

Algemene voorbeelden


Zolang ik gezonde kinderen voortbreng, tijd en geld heb ze op te voeden ga ik gewoon door. Laat Gods water over Gods akker vloeien zeg ik maar.

http://forum.fok.nl/topic/1276980,

De Flierefluiter: het Jongste Kind [...]. Maakt zich niet druk en laat Gods water over Gods akker stromen: 'Er is altijd wel iemand die voor me zorgt'.

http://www.orthoconsult.nl/artikelen/artikeloud29.html

Titten daarentegen is een joviale vijftiger, die niets aan zijn hart laat komen, op tijd en stond een borrel drinkt en Gods water over Gods akker laat lopen. Zijn grapjasserij en zijn simpele, maar gezonde levensfilosofie hebben hem de bijnaam van "de filosoof van Hagem" bezorgd.

http://www.toneel-nut-en-vermaak.be/1979b.htm,

Gods water over Gods akker laten lopen 2.0

in negatieve zin: werkloos toezien bij een verkeerde gang van zaken en de uitkomst afwachten; de zaken op hun beloop laten

Algemene voorbeelden


"Je kunt niet anders dan concluderen dat binnen het Gemeentemuseum al langere tijd processen verliepen, ongestuurd door de directie, zonder calculaties vooraf en zonder begrotingsbewaking en dat kennelijk veel mensen verplichtingen konden aangaan zonder die aan het budget te relateren," aldus de vertrekkende wethouder [...]. "Misschien wat onorthodox uitgedrukt, maar men liet in feite Gods water over Gods akker lopen."

NRC,

Waarom zit Roseanne eigenlijk in de instelling? Aan welke psychische aandoening lijdt ze? Dokter William Grene vindt het niet zo geweldig dat hij dat niet weet. Hij beseft dat hij, de tijd dat hij Roseanne als patiënte had, te veel Gods water over Gods akker liet stromen. Hij liet de boel betijen, met andere woorden.

http://www.ezzulia.nl/recensies/auteurs/barry/geheimeschrift.html,